Koronavírus: Fauci: USA na tom z hľadiska koronavírusu nie sú dobre

07.07.2020 Celý región

Washington 7. júla (TASR) - Spojené štáty na tom v súvislosti s pandémiou koronavírusu "naozaj nie sú dobre", povedal v pondelok odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci. Vyjadril sa tak v čase, keď viac ako desiatka amerických štátov zaznamenáva v súvislosti s nákazou rekordné denné nárasty prípadov, informovala v utorok agentúra DPA.

"Je to vážna situácia, ktorú musíme okamžite riešiť," povedal Fauci v naživo vystielanom rozhovore so šéfom amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) Francisom Collinsom. USA sú podľa jeho slov pritom stále v prvej vlne nákazy.

Podľa Fauciho je potrebné, aby v súvislosti s nákazou boli obozretnejší mladí ľudia. V počte nakazených v USA totiž v ostatnom čase pribúda čoraz viac osôb mladších ako 40 rokov. Fauci upozornil, že mladosť pred chorobou nechráni a varoval, že práve títo ľudia môžu vírus ďalej rozširovať.

"Mladí ľudia by nemali mať pocit, že z hľadiska vážnych dôsledkov nie sú zraniteľnými... Môžu byť veľmi chorí," povedal ďalej imunológ. Na otázku ako vníma celkovú situáciu v USA odpovedal, že "súčasný stav naozaj nie je dobrý".

Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo medzičasom opäť ostro kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho prístup k pandémii. Trump podľa jeho slov tomuto "vírusu pomáha" tým, že na verejnosti nenosí rúško na tvár a tiež, že nepriznáva nebezpečenstvo nákazy.

"Nie sme Spojenými štátmi popierania. Nikdy sme neboli národom, ktorý vynikal preto, že by odmietal priznať problém," dodal Cuomo.

Trump počas svojho víkendového príhovoru k občanom pri príležitosti tohtoročného Dňa nezávislosti USA vyzdvihol postup krajiny v boji proti pandémii nového koronavírusu. Povedal tiež, že 99 percent odhalených prípadov nákazy je "úplne neškodných".

V ostatných dňoch zaznamenalo rekordné denné prírastky nakazených približne 14 amerických štátov, pričom len v prvých dňoch júla pribudlo v USA podľa výpočtu denníka The New York Times asi 250.000 prípadov nákazy.

Len v štáte New York, kde žije približne 19 miliónov ľudí, dosiaľ v súvislosti s koronavírusom potvrdili takmer 400.000 prípadov nákazy a 30.000 úmrtí, z toho približne dve tretiny zaevidovali v meste New York. Nakazených tam však už v ostatných týždňoch pribúdalo výrazne menej, a to po zavedení prísnych obmedzení i hygienických opatrení. Počet infikovaných však naďalej narastá v iných amerických štátoch vrátane Floridy či Texasu, uvádza DPA.

V celých USA dosiaľ potvrdili okolo troch miliónov prípadov infekcie novým koronavírusom a vyše 130.000 súvisiacich úmrtí.
 
 
Melbourne zavedie čiastočný lockdown pre nárast prípadov nakazených
 
Melbourne 7. júla (TASR) - Druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne sa od stredajšej polnoci opäť čiastočne uzavrie z dôvodu šírenia nákazy novým koronavírusom. Takzvaný lockdown bude trvať najmenej šesť týždňov, uviedol v utorok premiér štátu Viktória Daniel Andrews, píše agentúra AFP.

"Nemôžeme sa tváriť, že koronavírusová kríza sa už skončila," povedal Andrews. Za posledných 24 hodín hlásili v Melbourne 191 nových prípadov nákazy. "Sú to neúnosne vysoké čísla," dodal.

Viac než päť miliónov ľudí tak bude musieť zostať doma. Svoje príbytky môžu opustiť len v nevyhnutných prípadoch - za účelom lekárskej starostlivosti, nákupu základných potravín či výrobkov, športu a cesty do práce, napísala spravodajská stanica BBC.

Andrews zároveň poukázal na to, že ľudia postupne prestali dodržiavať stanovené bezpečnostné pravidlá ochrany pred koronavírusom SARS-CoV-2.

V štáte Viktória sa síce obmedzenia začali zmierňovať, no po tom, čo za posledných 14 dní znova došlo k nárastu prípadov nakazených, ich museli opäť zaviesť. Väčšina žiakov sa preto bude opäť učiť z domu a reštaurácie či kaviarne budú fungovať len ako donášková služba.

Momentálne vo Viktórii evidujú viac než 700 aktívnych prípadov. Celkovo zaznamenali v Austrálii takmer 9000 nakazených a 106 úmrtí.

Iné austrálske štáty a teritóriá, ktorým sa úspešne darí bojovať proti pandémii COVID-19 a v súčasnosti zaznamenávajú len malý počet infikovaných, zakázali obyvateľom Viktórie vstup na svoje územie.

Hranice medzi Viktóriou a Novým Južným Walesom - dvoma najľudnatejšími austrálskymi štátmi - sa od utorka polnoci uzavreli vôbec po prvý raz za posledných 100 rokov. Na desiatkach hraničných priechodov sú v nasadení príslušníci polície a armády, ktorí prostredníctvom dronov a lietadiel kontrolujú dlhú hranicu medzi spomenutými štátmi.
 
 

Španieli zatiaľ nemajú kolektívnu imunitu voči koronavírusu

Washington 7. júla (TASR) - Španielsko má stále ešte veľmi ďaleko k dosiahnutiu kolektívnej imunity voči novému koronavírusu. Najlepšou ochranou preto zostáva udržiavanie fyzického odstupu od iných ľudí. Vyplýva to z rozsiahlej španielskej štúdie, o ktorej v utorok informovala agentúra DPA.

Podľa štúdie, ktorú čiastočne financovalo španielske ministerstvo zdravotníctva a publikoval odborný časopis The Lancet, si protilátky voči novému koronavírusu vytvorilo len približne päť percent z celkového počtu 61.000 sledovaných ľudí.

Štúdia tiež odhalila, že približne jedna tretina z monitorovaných osôb, ktoré sa vírusom nakazili, nevykazovala žiadne príznaky infekcie.

"Kolektívna imunita je v súčasnosti ťažko dosiahnuteľná bez prijatia toho, že dôjde k stratám v podobe mnohých úmrtí v rizikových skupinách obyvateľstva a k preťaženiu systému zdravotníctva," uvádzajú autori štúdie.

Kolektívna imunita je stav, pri ktorom je dostatočný počet obyvateľov voči infekcii rezistentný, v dôsledku čoho sa jej šírenie sa zastaví prirodzene, keďže vírus ťažšie nachádza vhodného hostiteľa.

Vedúca výskumu Marina Pollanová uviedla, že podľa viacerých odborníkov by sa kolektívna imunita mohla dosiahnuť pri približne 60-percentnom nakazení populácie. "K tomu však máme veľmi ďaleko," dodala.

Výsledky štúdie zdôrazňujú potrebu zachovania fyzického odstupu medzi ľuďmi a pretrvávajúceho úsilia o identifikáciu a izolovanie nových prípadov nákazy aj ľudí, ktorí sa s infikovanými dostali do kontaktu.

Podľa autorov výskumu nie je zrejmé, či sa osoba, ktorá sa novým koronavírusom nakazila, ale nevytvorila si naň protilátky, môže nakaziť znovu.

Výskum, ktorý vykonali popredné španielske výskumné i epidemiologické agentúry, sa začal v apríli, v čase keď platili v Španielsku prísne obmedzenia pohybu.

Španielsko je jednou z európskych krajín, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac. Dosiaľ tam zaznamenali vyše 290.000 prípadov nákazy a vyše 28.000 úmrtí.
 
 
 

Benátsko sprísnilo opatrenia pre osoby nakazené koronavírusom

Rím 7. júla (TASR) - Severotaliansky región Benátsko sprísnil opatrenia týkajúce sa osôb nakazených novým koronavírusom, ktoré nedodržiavajú nariadenia lekárov. Ľuďom, ktorí porušia karanténu a domácu izoláciu, hrozí pokuta až 1000 eur, informovala v utorok agentúra APA.

V dokumente obsahujúcom opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktorý predstavil šéf regionálnej vlády Luca Zaia, sa spomína aj nútený prevoz do nemocnice, v prípade, ak pacient odmietne konať v súlade s odporúčaním lekára.

Zaia zároveň vyjadril nádej, že postihy za porušovanie epidemiologických opatrení budú sprísnené aj na celotalianskej úrovni.

Mnoho prípadov nákazy podľa neho súvisí s Talianmi, ktorí sa do krajiny vrátili zo zahraničia. V Benátsku hlásili od 1. júla 28 nových prípadov infekcie, z ktorých 15 bolo importovaných.

Počet nových prípadov je vzhľadom na päťmiliónovú populáciu Benátska len minimálny, uviedol Zaia. Miestne úrady však podľa neho napriek tomu nesmú zanedbať žiadne ohnisko nákazy.

Talianske média medzičasom informovali, že v Ríme sa v komunite pochádzajúcej z Bangladéša objavilo 39 nakazených. Pozitívne testovaných bolo 14 z 225 pasažierov letu z Dháky do Ríma, ktorých následne umiestnili do karantény.
 
 
 

V Izraeli schválili mimoriadne právomoci vlády v boji proti COVID-19

Tel Aviv 7. júla (TASR) - Izraelský parlament v utorok schválil zákon, ktorý umožní vláde dočasne prijímať mimoriadne opatrenia v boji proti koronavírusu aj bez okamžitého súhlasu parlamentu. Informovala o tom agentúra DPA.

Zákon nadobúda účinnosť okamžite a bude platný po dobu jedného mesiaca. Rozhodnutia vlády prijaté na základe tohto zákona bude musieť parlament schváliť v priebehu jedného týždňa.

Dočasná právna norma bola schválená v období, keď Izrael čelí druhej vlne nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Návrh pri hlasovaní podporilo 29 z celkového počtu 120 poslancov Knesetu. Proti hlasovalo 24 a ostatní neboli na hlasovaní prítomní.

Poslanec Mickey Levy z opozičnej strany Budúcnosť existuje (Ješ atid) zákon označil za "šialenstvo" a za pokus o zavedenie "diktatúry".

Podľa vládnej strany Likud Izrael momentálne prechádza náročným obdobím, v ktorom je potrebné robiť rýchle rozhodnutia.

Kneset v súvislosti s nárastom prípadov nákazy v krajine takisto schválil ďalšie núdzové opatrenia. Zahŕňajú zatvorenie barov a klubov, plavární, fitnes centier a kultúrnych inštitúcií. Počty ľudí v reštauráciách, synagógach, mešitách i autobusoch budú obmedzené.

Izrael zaznamenal viac ako 30.000 prípadov nákazy koroanvírusom SARS-CoV-2 a 338 úmrtí.
 
 

Maďarsko hlási ďalších 16 prípadov nákazy koronavírusom

Budapešť 7. júla (TASR) - Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili laboratórne testy za uplynulý deň v 16 prípadoch, čím celkový počet infikovaných stúpol na 4205.

Podobne vysoký počet nakazených zaznamenali naposledy 7. júna, keď bolo potvrdených 18 nových infekcií.

Ochoreniu COVID-19 za posledný deň nepodľahol nikto, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koroanvirus.gov.hu zverejnených v utorok.

Pandémia si v Maďarsku vyžiadala celkovo už 589 obetí, pričom z ochorenia sa vyliečilo už 2874 ľudí.

Počet aktuálne nakazených je 742, z ktorých 142 je hospitalizovaných. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav siedmich pacientov.

V Maďarsku sa 20. júna skončil stav núdze, avšak stále trvá stav epidemiologickej pohotovosti. Nosenie rúšok je naďalej povinné v obchodoch či v prostriedkoch hromadnej dopravy.
 

Irán zaznamenal za posledný deň rekordných 200 úmrtí

Teherán 7. júla (TASR) - Irán zaznamenal za posledný deň v súvislosti s novým druhom koronavírusu 200 nových úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine prepukla epidémia uvedeného vírusu SARS-CoV-2. Informuje o tom agentúra AFP.

Predošlý najvyšší počet evidovali iránske úrady v nedeľu, keď hlásili 163 nových úmrtí.

"Bohužiaľ, za posledných 24 hodín sme prišli o 250 krajanov, čím sa celkový počet obetí (koronavírusu) zvýšil na 11.931," uviedla hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Láríová.

"Toto zvýšenie počtu úmrtí je pre nás všetkých veľmi bolestivé," uviedla. Dodala, že ide o dôsledok "všetkého nášho správania a konania".

Za posledný deň pribudlo v Iráne podľa jej slov aj 2637 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 245.688. Hovorkyňa priblížila, že k prudkému nárastu v počte nových infekcií došlo v istej oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konalo viacero svadieb. Oblasť pritom nemenovala.

Najnižší denný nárast v počte potvrdených prípadov i úmrtí súvisiacich s koronavírusom zaznamenal Irán začiatkom mája, pričom odvtedy počet nakazených i úmrtí stabilne stúpa.

Iránska vláda v dôsledku tejto skutočnosti nedávno zaviedla povinné nosenie rúšok na tvár v uzatvorených verejných priestoroch, a to s platnosťou od uplynulej nedele.
 
 

Vyberte región